Radio: Kan ein ta seg råd til kultur- og humaniorafag i framtiden? Ja, det trur eg.

Satt på nettradioen. Lagde te. Og kom midt inn i ein interessant debatt på Verdibørsen, som dreiet seg rundt spørsmålet “Kan ein ta seg råd til kultur- og humaniorafag i framtiden?”

Link til klippet. Debatt starter rundt 21:00.

Fin debatt, den fekk meg til å tenkje på eit innlegg eg las forrige semester.

“Det kan virke som om humanistiske studier ikke passer inn i et samfunn som ser ut til å utvikle seg i stadig mer instrumentalistisk retning. Alt som ikke fører til en kortsiktig fortjeneste, må begrunnes. Alt måles i penger. Ved universitet og høgskoler nedlegges studier i fremmedspråk og andre kulturfag fordi de ikke er lønnsomme. Lønnsomhetsprinsippet ser ut til å være samfunnets sterkeste prinsipp. Det hjelper imidlertid ikke å ha penger hvis vi ikke opplever livet som meningsfylt. Det er et tankekors at vi i verdens rikeste land ikke investerer i nettopp studiet av mennesket som skapende og tenkende vesen.” ~ Lars Harald Maagerø: Kronikk i Studvest.

Eg trur humaniora står ganske støtt til tross for at visse samfunnskrefter kan sjå ut til å ville denne vitenskapen til livs. Kritisk refleksjon trengs. Me trenger refleksjonen rundt kva for ein samfunnskultur me ynskjer å ha i Norge. Uten kulturforståelse eller ein vettug kulturproduksjon vil Norge bli ein kjip plass å vere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s